Egypte, bakermat van onze cultuur – lezing Dirk RosseelMaandag 25 februari 2013, 19.30 uur

Egypte heeft meer te bieden dan strandvertier aan de Rode Zee of Nijlcruises langs de monumenten uit de tijd van de farao's.In de hoofdstad Caïro hebben sultans en emirs eeuwenlang honderden moskeeën gebouwd die de stad een 1001-nachten-karakter geven.

Het uitzicht vanaf de top van een minaret zal je daarvan overtuigen. In het oude koptische Caïro kan je naast eeuwenoude kerken ook nog Romeinse ruïnes aantreffen, want het was hier dat de Romeinen hun vesting Babylon oprichtten. En in de kleurrijke en geurige Khan el-Khalili-bazaar is afdingen een must.

Wie bij het woord woestijn denkt aan een immense zandbak zal wel anders spreken na het zien van de schitterende witte woestijn en de oasedorpen van de Libische woestijn. Wist je dat daar zelfs fossiele walvissen te vinden zijn?
 
De Sinaï is al even boeiend en wij bezoeken er uiteraard ook het beroemde Katarina-klooster en de Mozesberg.De Aswandammen en het Suezkanaal zijn belangrijke bouwstenen van het moderne Egypte maar ook de landbouw is nog steeds een belangrijke pijler van de economie. De kleinschalige landbouw in de Nijlvallei en de delta en de talrijke marktjes bieden vaak fotogenieke taferelen. Een reisreportage over Egypte zou niet compleet zijn zonder aandacht te besteden aan het oude Egypte van de farao's .
 
De lezing legt vooral de nadruk op de impact van de farao's op de leer van ons christendom. Een hele reeks basisideeën van de christelijke leer is namelijk terug te vinden bij de farao's.
 
Info en reserveren:
Egypte, bakermat van onze cultuur – lezing
Datum: maandag 25 februari om 19.30 uur
Locatie: Bibliotheek Heist-op-den-Berg, Cultuurplein 2, 2220 Heist-op-den-Berg

Spreker: Dirk Rosseel
Reserveren (gewenst): 015 24 57 44, info.bibheist@bibliotheek.be
Prijs: € 2,00 | vt-kaart € 0,40
I.s.m. Vtb, Kultuur Heist-op-den-Berg-Putte
 
Foto © Dirk Rosseel